Станислав Доспевски – авторът на българската Мона Лиза

Станислав Доспевски (1823-1878) е първият български художник с академично образование.

Той е наследник на художествените традиции на три поколения български зографи и на практика, е първият български светски художник.

Дядо му – Христо Димитров е племенник на Паисий и основател на Самоковската иконописна школа. Станислав Доспевски (роден Зафир Зограф) е син на Димитър Зограф и племенник на Захари Зограф.

Зафир е изпратен от баща си да учи рисуване в Русия, където завършва Московското училище за живопис, скулптура и архитектура, а след това – с отличие завършва Императорската художествена академия в Петербург.

Завръщайки се в България, Станислав Доспевски живее в Самоков и Пазарджик, но основната част от професионалния му път преминава в Пловдив.

Първопроходец е на светската портретна живопис в България.

Оставя ни реалистични, експресивни и запомнящи се портрети на своите близки и видни пловдивски първенци. Рисунъкът му е убедителен, но нежен. Колоритът – топъл и дълбок. Изобразява моделите си в традиционни пози. Използва символи, вградени в картината – нещо типично за ренесансовата живопис. Фонът е тъмен, сиво-кафяв, със специфичен ефект на осветеност в дълбочина зад моделите.

Много харесвам портрета на сестра му Домника Ламбрева, наречен от нашите арт историци “българската Мона Лиза”.

Това е сватбеният портрет на сестра му, която става съпруга на Хаджи Ламбри Хекимина от Пазарджик. Самата тя е крехка и въпреки стабилността на класическата поза, стойката й издава неувереност и уплах. Лицето й е красиво, но някак напрегнато. Това са най-светлите цветове и най-нежните нюанси, използвани в портретите на Доспевски.

Розата, която държи в ръката си младоженката, е нежна, строга и красива като самата нея. С един разтворен и един неразтворен цвят. Един живот, който завършва. И този, който предстои.

Картината е безспорен шедьовър на нашата възрожденска живопис.

Можете да разгледате портретите, рисувани от Доспевски, на сайта на Галерията в Пазарджик, носеща неговото име.