Марио Жеков и енергията на Морето

Марио Жеков (1898-1955) e eдин от най-известните български художници – маринисти.

Роден в Стара Загора, в сърцето на Тракийската долина, той изпитва неудържимо влечение към Морето през целия си живот.

Мечтае да прекоси Средиземно море с кораб и да замине да учи рисуване във Франция. Марио Жеков прекарва почти целия си живот в пътуване и рисува главно в страните по Средиземноморието – Франция, Италия, Хърватия, Турция, Гърция. Той оставя и много картини с морски пейзажи от България и Черно море.

Eдин от българските художници, който става известен извън страната още приживе. Прави самостоятелни изложби в Белград, Загреб, Букурещ, Будапеща.

В българското изобразително изкуство, Марио Жеков става един от тъжните примери на прекъснато професионално развитие в резултат на промените, настъпили в страната през 1944 година.

Преди тях, българските арт критици го сочат като художник – маринист с Европейско значение. През годините след промените, той пътува и рисува все по-рядко и по-рядко. Работи през последното си десетилетие като театрален художник и дизайнер на туристически брошури и диплянки. Умира доста млад.

Морето в неговите картини не е просто обект на художествено изобразяване. То е топло и гостоприемно. Гневно и развълнувано. Замечтано в лятна дрямка. Морето в неговите картини е жив организъм.

Колебаех се коя от творбите му да избера за това арт есе. Избрах тази, защото харесвам как вълните прииждат една след друга, все по-близо и по-близо до брега.

Усещате ли енергията на морето и вятъра? Чувате ли шума на Морето?

Островът прилича на кораб, който се приближава към вас, все повече отдалечавайки се от насрещния бряг на залива. Небето напрегнато отразява Морето.

Ако искате да видите на живо работите на Марио Жеков, можете да посетите Градската галерия в родната му Стара Загора.