Георги Папазов – българският Дали

Георги (Жорж) Папазов (1894-1972) е български художник, роден в Ямбол, който прекарва почти целия си живот във Франция.

Той е флагманът на българското модерно изобразително изкуство. В професионалния си път експериментира в различни стилове – експресионизъм, абстракционизъм, символизъм. Жорж Папазов е художник със световно измерение. Той е нашият Салвадор Дали.

Докато живее и работи в Париж, той е част от световния арт елит. Жорж Папазов се среща и разговаря с Хуан Миро, Макс Ернст, Пабло Пикасо, Паул Клее.

Животът на гения никога не е лесен.

С брилянтния си прогрес в изкуството, той започва да усеща неблагодарност и завист в арт средите на Париж, което е една от причините да се установи в провинцията и да твори там в самота.

Жорж Папазов е преоткрит от българския арт историк Андрей Наков, който живее и работи във Франция. Андрей Наков успява да го убеди да се завърне в Париж и да започне отново да излага работите си там.

Изкуството на Жорж Папазов притежава невероятна експресивност.

Неговите работи ни потапят в море от добри чувства, хубави емоции и размисли. Уникалното за него е невероятната близост с природата и топлото присъствие на морето, небето, полето, човека. Може би това е наследство от детството му, прекарано в България. И със сигурност – признак на невероятно силна индивидуалност и велик талант.

Погледнете тази картина, наречена “Три фигури”.

Една мъжка и две женски фигури на земята. Той е легнал, те са наполовина приседнали до него. Дали е мъртъв или заспал? Мечтае ли или просто гледа към звездите? Те оплакват смъртта му ли или са съпернички за любовта му?

Невероятни, непознати дълбочини на човешката душа, затворени в нежни контури…

Не всички уравнения в този живот имат решение. Някои уравнения имат повече от едно решение.

Можете да разгледате работите на Жорж Папазов в Уикиарт.