Сули Сеферов – прекрасна и тъжна Балканска приказка

Може би е логично за художник, роден и отраснал в България, сърцето на Балканите, да рисува вълшебни приказки. Всички ние, които принадлежим на поколенията от 40-те и 60-те години на миналия век, отраснахме с вълшебните приказки на нашите прадеди, омесени на тази територия като хляб.

Може би и аз затова отдавна и толкова силно обичам Сули Сеферов (роден през 1943 година) и неговите вълшебни картини. Всяка една от тях ме връща обратно във времето, спирайки моя дъх.

Меки, пастелни цветове. Мистериозни, замъглени форми.

Животните от нашите легенди и животните от старото Балканско ежедневие в едно. Летящи бели коне, магарета, пеещи петли, бухали, свраки, гълъби…

Цветята и плодовете на прекрасната ни Балканска природа, толкова красиви, толкова любими. Гроздове, шипки, слънчогледи, маслини, ябълки (на греха?)…

Децата – прекрасните плодове на нашата Любов…

Отраснах с тези приказки. Спомням си моята закръглена и леко накуцваща баба как сладкодумно разказва на мен и многобройните ми братовчеди тези приказки, докато не отмалеем и заспим. Тя говореше толкова сладко и упоително, че и до днес помня всяка нейна дума.

Дали ще успеем да опазим за бъдещето нашето приказно наследство?

Можете да разгледате творбите на Сули Сеферов на неговия уеб сайт.