Владимир Димитров (Майстора) – български гений в изкуството

Първото ми арт есе на български език е за един от моите най-любими наши художници, на когото се възхищавам от дете и от когото се уча всеки ден. Това е Владимир Димитров – Майстора, когото смятам за българския гений в изобразителното изкуство.

Каква отличава гениалния художник от останалите?

Геният е безспорен авторитет.

Работите на Гения впечатляват всички – от обикновените посетители на галерии до най-взискателните критици. Това смятам за пръв критерий дали един художник е гениален.

Владимир Димитров – Майстора е признат от всички, и то не само в България. Още приживе, той става най-известният български художник в чужбина.

Геният създава творби в различни стилове и работи в различни области на своето изкуство.

Владимир Димитров – Майстора остави незабравими акварели, графики, маслени картини. Той има свой уникален стил на рисуване, който през различните му творчески периоди може да се причисли към различни художествени стилове – постимпресионизъм, експресионизъм, фовизъм. От всеки стил той взема най-доброто, придавайки му уникална дименсия и духовност.

Геният смесва локалното и глобалното, вечното и преходното.

Работите на Владимир Димитров – Майстора носят цветовете и душевността на Балканите, но всяка от тях е разбираема и близка за всеки човек, независимо в кой край на света е роден или живее.

Те са така лесно разбираеми и близки за сърцата и умовете на хората, защото в тях са смесени вечното и мимолетното. Войната е ужасно и безсмислено зло. Женските очи са източник на светлина, доброта и чистота. Децата са надеждата на света. Спасението на човечеството е в работата. Природата е майка на всички ни.

Геният е различен. Той не може да бъде объркан с никой друг.

Работите на Владимир Димитров – Майстора не могат да бъдат приписани на никой друг художник. В която галерия или частна колекция да стоят, те греят отдалече и се разпознават от пръв поглед. Така е с творбите на Ван Гог. С Пикасо. С Анри Матис. Всеки от нас веднага разпознава кой е художникът.

Благородно завиждам на всеки, който още не е видял на живо неговите картини!

Ако и вие още не сте ги виждали на живо, можете да посетите Художествената галерия с негово име в Кюстендил или Националната Художествена Галерия в София. Негови работи има също и в други градски галерии в България.